PressMarie Olofsson

Borås Tidning, Journalist Jan Larsson 2019, maj

Med en glasknalle som anfader och den familjeägda inredningsbutiken i Göteborg var intresset för design givet. Nu ser produktdesignern Marie Olofsson fram mot att starta upp den nya ateljén i Bollebygd.

Marie pratar om butiken i Göteborg, Josephssons Glas och Porslin, som har varit i familjens ägo sedan 1866.

– Jag är 5:e generationen i familjeledet. Man har ju ända som liten gått där i butiken och hjälpt till. Så den här fascinationen för design och glaskonst har funnits där länge.

Själv började hon en utbildning inom möbelsnickeri, gick sedan vidare till en skola i Österlen inom konst och konsthantverk.

– Det var kul att testa sig fram på det viset. På konstskolan fick vi prova på keramik, grafisk formgivning och färglära, som jag också tyckte var väldigt roligt.

Marie insåg snart att det var glas och keramik som gällde. Hon började på Danmarks Designskole i Köpenhamn. År 2004 tog hon examen som produktdesigner, specialiserad på glasdesign. Efter utbildningen hade hon ett samarbete med Sagaform, som gav ut flera av Maries produkter från examensarbetet.

– Då bodde vi fortfarande i Köpenhamn, men flyttade sedan hit till Bollebygd där jag skaffade ateljé och köpte ugn, berättar Marie

Många av hennes glasarbeten, som ljuslyktan Shine, såldes både från ateljén och Liseberg där Marie hyrde in sig under ”Jul på Liseberg”.

– Då kunde jag visa mitt konsthantverk, som keramik och glas och de här ljuslyktorna. Så på det viset var det roligt att kunna lyfta fram både det som jag hade designat och det jag tillverkat själv.

Som kuriosa kan nämnas att ljuslyktan Shine också har varit med i en del tv-sammanhang.

– Ja, det är lite roligt. Dels har den synts i den amerikanska tv-serien Gossip Girl, men jag har också sett den i Gokväll och Bingolotto.

Hon menar att det är glaset som ligger henne närmast.

– Det är det jag brinner för. Problemet är att det är dyrt. Man hyr in sig på en hytta, sen får man stå för kostnader, som för glasmästaren arbete. De flesta sådana arbeten har jag gjort på Bergdala i Hovmantorp. Så fort jag får in lite pengar, så lägger jag dem på att hyra in mig på en glashytta, berättar Marie.

Hon arbetar också med smycken i keramik, gjorda på ett speciellt sätt, där hon gjuter och färgar in leran, sedan slipas allt så att ytan blir len. På frågan om var hon hittar inspiration menar Marie att det handlar mycket om att upptäcka och undersöka.

– Jag försöker ofta hitta en infallsvinkel på det som jag vill visa. När det gäller ljuslyktan, Shine, så började det med att jag kom på att två färger gav en tredje färg som jag tyckte om. Så inspirationen där bestod i den upptäckten, där jag jobbade mig fram med tre olika lager.

Vad gäller framtiden håller en ny ateljé på att byggas i huset. Hon menar att det blir en slags nystart, men har ännu inte riktigt bestämt inriktningen.

– Det är lite det som är det roliga, att inte riktigt veta vad det blir. Min tanke är att ta fram nya produkter. Jag har slängt väldigt mycket av mina gamla formar, så jag måste börja om på nytt. Kanske att jag börjar jobba mer med skulptur i keramik, lite mer utställningsprodukter. Som det ser ut, är det nog det jag kommer att jobba med i den nya verkstaden.

Fakta:

Ålder: 47

Namn: Marie Olofsson

Familj: Fredrik, barnen Simon och Albin

Bor: Bollebygd

Yrke : Frilansande produktdesigner.

Intressen: Fotografera. Musik. Trädgårdar.


Maries mamma har skrivit en bok om grundaren Carl Johan Josephsson.

Carl Johan, som är Maries morfars farfar, var född som oäkta son och hans mor tvingades till tinget för att få underhåll till sonen. Tack vare detta lyckades Carl Johan ta sig fram och började sedan som glasknalle dra oxkärra med glas från Småland upp till Grönsakstorget. Där började hans och familjeföretagets resa.